Case Report

MEME BİYOPSİSİNDE LİESEGANG RİNG KALSİFİKASYON: Olgu Sunumu

  • Z. K. Erkul
  • M. Erkuş
  • F. Taşkın
  • İ. Meteoğlu

Eur J Breast Health 2005;1(1):22-24

Mikrokalsifikasyonlar, karsinomları da içeren çeşitli meme lezyonlarının önemli bir özelliğidir. Mamografik olarak saptanan lezyonun benign veya malign olduğunu saptamak için mikrokalsifikasyonların görünümü (boyut ve şekil), sayısı ve dağılımı genellikle radyologlar için son derece değerlidir. Ancak, kesin tanı için lezyonun histopatolojik incelemesi gerekir.

Liesegang ringler; nadir, asellüler, lamine, ring benzeri yapılardır. Enflamatuvar, kistik, nekrotik ve hemorajik süreçlerde sıklıkla gözlenir. Renal kistler, nekrotik renal doku, meme kistleri, göz kapağı kistleri, konjunktival kistler, inflamatuvar sinoviyum, peritoneal endometriyotik implantlar ve paranasal sinüslerin mukosel tipi lezyonlarında da izlenebilir.

Bu olgu sunumunda; 48 yaşında kadın hastada, rutin mamografik değerlendirmede sol meme üst dış kadranda mikrokalsifikasyon kümesinin görülmesi üzerine malignitenin ekarte edilmesi için işaretli meme biyopsisi yapılan ve Liesegang ring kalsifikasyonu saptanan olgu literatür bilgileri eşliğinde sunulmuştur.